SHAVMAD BANA

Architectural
Firm
Back

Behnoosh Beauty Salon

© 2019 Shavmad Bana Co.

Behnoosh Beauty Salon

Architectural

Firm

Information

Information


Year :  2016

Location :  Tehran ( Farmanieh ) - IRAN

Client :  Ms. Behnoosh Chavosh

Type :  Interior Design

Design Team

Design Team


Architecture :  BANA Atelier ( Odyssey Babasadeghian )

Structure :  Structure Department ( Ehsan Yazdanpanah )

Electrical :  Electrical Department ( Yasser Khaji )

Mechanical :  Farhadi Mechanical Group

2016

Description

Description


Plan Requirements :

  • 8 table & mirrors
  • 3 washbasin
  • 2 manicures & 2 pedicure desks
  • One color desk & one color box
  • Bride room with all equipment
  • Wax room
  • Receptionist & waiting
  • Extra toilet
  • Kitchen with coffee table
  • Standard lighting
  • Standard ventilation

Limitations & Rules :

  • Blocking windows view
  • Embedding the water conduit in salon floor
  • Antibacterial and washable flooring
  • Blocking the view from the entrance door to the hall
  • Lack of space due to project’s physical plan

Previously the area of Behnoush beauty salon was around 120 square meters and the number of customers was between 30 to 50 per day. Now we had to move to a new place with total area of 80 square meters, so we needed to consider same requirements witch mentioned above (plan requirements), with more limitations in this new place :

On the other hands this salon is located in the wealthy part of Tehran, which people mostly are noble and luxurious with such a culture and tastes. So regarding to these subjects we attempt to keep function of place and the identity of space, considering to the necessities of project’s function and location.

  • Regarding to the main concept witch is showing in plans and photos, we prefer to remove the existing walls of the north room and add the space of this room plus half of the living room to the main salon.
  • In order to blocking the windows visibility from outside (this is a rule in Iran that interior of women beauty salon should not be visible from outside because of privacy matters), the mirrors of salon are designed in the way that cover the windows and also can be open when it is necessary. This way, view of outside has blocked, and at the same time makes it possible to use advantages of natural light and ventilation. This also resulting in more efficient use of limited space.
  • To provide indirect and at the same time standard-complete lighting, especially in main salon, 7 arches which designed on the ceiling of salon (each arch start from above of each mirror). Form of these arches were inspired by traditional Iranian architecture’s arches, which in combination with rotary-animated lights that is installed along each arch, and provide standard-indirect lighting in salon.
  • On the other layer we attempt to design and implement almost all furniture, include tables, a number of chairs, wardrobes and shelves, regarding to optimum use of space. Most of the tables, couches have also application of wardrobe in addition to their main function, and this help us to have more efficient use of our limited space.
  • Existing fireplace redesigned with a new form in harmony with the scheme of walls and ceilings and then placed between them. So it can provide part of the heating needs as well.
  • All floors and walls of wet spaces, is covered by one kind of antibacterial, anti-smudge, White, stone look-ceramic. So, it provides both, peace of minimalism and hygiene for space.
  • For water conduit of salon we use the conduit of former bathroom that we removed in our plan. So it has prevented an extra cost of project to implementing a new water conduit for the salon.

Overly, was tried to propose an optimal solution for project’s matters by answering the requirements, limitations and difficulties in less time, with minimum cost and best quality.

Sketch

Sketch



Share This Project

Share

MORE PROJECTS

MORE PROJECTS